Vragen? Bekijk hier de veel gestelde vragen. Of bel Henk op (06) 288 669 63

Boomhutten.org

Boomhutten ontwerpen

We zijn al een tijdje bezig met het maken van boomhutten voor vrienden en kennissen. Gewoon omdat het leuk is. En iedere keer wordt er aan ons gevraagd, hoe ontwerp je dat nou? Ik ben gewoon simpel begonnen met schetsen, ouderwets met een potlood en papier. Oh ja en een gum is ook wel handig... Wat het wil nog wel eens gebeuren dat het niet in één keer lukt.

De grootste uitdaging bij het ontwerpen van boomhutten is het perspectief tekenen. Hieronder kun je al een aantal schetsen zien van enkele ontwerpen.
Schets van een boomhut

Kijk maar eens goed naar een huis, dan zie je dat de lijnen allemaal eigenlijk 'scheef' lopen en dat komt door de diepte. Als je een boomhut gaat schetsen, dan neem maar eens een foto van een huis of tuinhuisje, en trek die maar eens over. Dan zie je dat het lijnenspel best lastig is.
Ik heb een tijdje geleden een tekentablet gekocht. Nu kan ik namelijk gelijk op de computer digitaal een tekening maken. En dat gaat best handig. Alhoewel ik er eerst wel even aan moest wennen. Je tekent namelijk op een zwart vlak van de tablet, zonder dat je daar de lijnen op ziet. En dat is soms wel lastig. Je hebt de hand namelijk met pen op de tablet en je kijkt aandachtig naar het scherm om te tekenen. Na een tijdje krijg je het wel onder de knie en gaat het schetsen van boomhutten steeds sneller.
Qua ontwerp moet je gewoon tekenen wat je leuk vindt. Probeer je in te leven in wat kinderen leuk vinden die erin gaan spelen. Of misschien maak je er wel een boomhut van waarin je als volwassenen kan gaan loungen. Dat kan natuurlijk ook! Je kunt allerlei stijlen van boomhutten verzinnen en tekenen. In eerste instantie is het belangrijk dat je ook een beetje gevoel krijgt met de afmetingen en logische indeling. Als je een boomhut gaat ontwerpen, probeer dan in eerste instantie geen rekening te houden met de constructie van de boomhut. Eerst even creatief zijn en je niet laten hinderen door functionele zaken. Dat komt later wel...

Constructie

Als je de leukste boomhut hebt ontworpen, dan moet je nog een soort bouwtekening gaan maken. Want de constructie ervan is namelijk wel heel erg belangrijk. Hoe hoog komt de boomhut te staan? Komt ie in een echte boom of juist op boomstammen. En hoe groot wordt ie? Waar moet ie worden ondersteund? Echt wel belangrijk om goed rekening mee te houden. Denk bijvoorbeeld aan hoe de deur van de boomhut open gaat. Naar binnen of naar buiten? En hoe zorg je ervoor dat het geheel niet instort bij een zuchtje wind? Daar zijn allerlei richtlijnen voor. Zo moet het hout bepaalde diktes hebben om dragend genoeg te zijn om de vloer en de hut op de dragen. Het dak moet sterk zijn qua spanten etc. Allerlei dingen om rekening mee te houden bij het technisch ontwerpen van boomhutten.

Samenvoegen ontwerpen

En tenslotte moet zowel het creatieve ontwerp als het technische ontwerp worden samengevoegd. En dat kan betekenen dat je of concessies moet doen qua creativiteit of dat je misschien iets meer geld moet uitgeven aan de constructie om de creativiteit mogelijk te maken. En die afweging moet ieder voor zich maken.
Tenslotte is het leukste deel van het ontwerpen van boomhutten dat je hem uiteindelijk kunt gaan maken. Dan komen je ideeën tot leven en ben je echt iets aan het creëren. Heerlijk!

Voordelen

  • Naar wens uit te bouwen
  • Gegarandeerd speelplezier
  • Meerwaarde voor uw tuin

Vragen? Bel Henk

(06) 288 669 63

Bel Henk! Hij is nogal druk, dus zal niet altijd direct de telefoon aannemen. Laat dan je telefoonnummer achter of stuur een emailtje.
info@boomhutten.org

Afhaaladres

Boomhutten.org
Hazendonkweg 7
3774 JL Kootwijkerbroek
(06) 288 669 63
0342 - 442825

Hazendonkweg 7
3774 JL Kootwijkerbroek
(06) 288 669 63
0342 442 825

Boomhutten.org